11 Αυγούστου, 2020

Αιμορροίδες και αποτελεσματική αντιμετώπιση

αιμορροιδες συμτωματα

Η αυξημένη πίεση στις φλέβες της ορθοστατικής περιοχής οδηγεί σε αιμορροΐδες. Αυτή η πίεση μπορεί να προκύψει από εγκυμοσύνη, συχνή ανύψωση ή επαναλαμβανόμενη άσκηση κατά τη διάρκεια της αφόδευσης (π.χ. λόγω δυσκοιλιότητας). Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εξωτερικές ή εσωτερικές. Σε μερικούς ανθρώπους, οι ορθικές κιρσοί είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στην πύλη φλέβα και αυτές πρέπει να διακρίνονται από τις αιμορροΐδες.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από την οδοντοστοιχία και καλύπτονται με πλακώδες επιθήλιο.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από τον ορθικό βλεννογόνο. Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συνήθως στη δεξιά πρόσθια, δεξιά πλάτη και αριστερή πλευρική περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Συμπτωματολογία

Οι αιμορροΐδες είναι συχνά ασυμπτωματικές ή απλώς έχουν πρόπτωση. Ο πρωκτικός κνησμός προκαλείται σπάνια από αιμορροΐδες, εκτός εάν έχει σημειωθεί σημαντική πρόπτωση.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν θρόμβο, με αποτέλεσμα ένα οδυνηρό, κοκκινωπό πρήξιμο Αν και σπάνια, μπορούν να έλκη και να προκαλέσουν μικρή αιμορραγία. Ο καθαρισμός της πρωκτικής περιοχής μπορεί να είναι δύσκολος.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως εκδηλώνονται με αιμορραγία μετά από αφόδευση. Αίμα παρατηρείται σε χαρτί υγείας και μερικές φορές στην τουαλέτα. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να είναι ενοχλητικές, αλλά δεν είναι τόσο επώδυνες όσο οι θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες. Μερικές φορές οι εσωτερικές αιμορροΐδες προκαλούν βλεννογόνο και αίσθημα ελλιπούς εκκένωσης.

Οι αιμορροΐδες περιορίζονται όταν η πρόπτωση και η συστολή εμποδίζουν την παροχή αίματος. Αυτό προκαλεί πόνο, μερικές φορές ακολουθείται από νέκρωση και έλκος.

Διάγνωση

Μερικές φορές η διάγνωση γίνεται με σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επώδυνες αιμορροΐδες, θρομβωμένες, ελκώδεις ή όχι, παρατηρούνται κατά την επιθεώρηση του πρωκτού και του ορθού. Η ανοσοσκόπηση είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση των μη επώδυνων ή αιμορραγικών αιμορροΐδων. Η ορθική αιμορραγία πρέπει να αποδοθεί σε αιμορροΐδες μόνο εφόσον έχουν αποκλειστεί σοβαρότερες καταστάσεις (δηλαδή, με σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση).

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να ταξινομηθούν ανά βαθμό βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της θεραπείας.

Θεραπεία

Συμπτωματικό: μαλακτικά κοπράνων, λουτρά sitz, αναλγητικά
Εκτομή, αν και περιστασιακή, για θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες
Σκληροθεραπεία με ένεση, ελαστική σύνδεση ή υπέρυθρη φωτοπηξία για εσωτερικές αιμορροΐδες

Συμπτωματική θεραπεία

Συνήθως, αρκεί η συμπτωματική θεραπεία των αιμορροΐδων. Γίνεται με μαλακτικά (π.χ. docusate, psyllium), ζεστά λουτρά sitz (δηλαδή, κάθονται σε μια μπανιέρα με ανεκτό ζεστό νερό για 10 λεπτά) μετά από κάθε κίνηση του εντέρου και, όπως απαιτείται, αναισθητικές κρέμες που περιέχουν λιδοκαΐνη ή εκχυλίσματα δισκία της μάγισσας φουντουκιάς (Hamamelis virginiana), η οποία παράγει καταπραϋντικό αποτέλεσμα με άγνωστο μηχανισμό. Ο πόνος που προκαλείται από θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να ανακουφιστεί με ΜΣΑΦ.

Σπάνια πραγματοποιείται μια απλή εκτομή της εξωτερικής αιμορροΐδας, η οποία μπορεί να ανακουφίσει γρήγορα τον πόνο. Μετά από διήθηση με 1% λιδοκαΐνη, το θρομβωμένο τμήμα της αιμορροΐδας απομακρύνεται και το διάλυμα κλείνεται συνεχώς με απορροφήσιμο ράμμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.